S.O.P. Kes Positif COVID-19

S.O.P. terkini tentang kes-kes positif COVID-19 boleh didapati di https://covidprotocol.moh.gov.my/kes-positif/

Kategori 1 dan 2A (tidak bergejala atau bergejala ringan) tidak perlu ke COVID-19 Assessment Centre (CAC). Hanya perlu kuarantin di rumah. Laporkan status kesihatan dua kali sehari melalui Health Assessment Tool (HAT) di MySejahtera.

Kategori 2B dan ke atas, golongan berisiko tinggi seperti warga emas 60 tahun ke atas, individu mempunyai komorbid, wanita mengandung dan individu yang tidak lengkap atau tidak divaksinasi dikehendaki hadir ke CAC. Jika gejala merosot, segara ke CAC atau fasiliti kesihatan terdekat.

Tempoh kuarantin bagi kes positif:

  • Kes positif COVID-19 diwajibkan untuk kuarantin selama 7 hari dari hari keputusan ujian positif diterima.

Ujian dan pelepasan awal daripada kuarantin:

  • Kes positif COVID-19 boleh menamatkan kuarantin lebih awal sekiranya ujian RTK-Ag yang diselia pengamal perubatan pada hari ke-4 negatif. Ujian RTK-Ag ini boleh dilakukan secara fizikal di fasiliti kesihatan atau secara maya.
  • Ujian RTK-Ag ini juga boleh dilakukan pada hari ke-5 dan ke-6 untuk tujuan pelepasan awal daripada kuarantin.
  • Sekiranya keputusan ujian ini masih positif, anda perlu menyambung kuarantin sehingga hari ke-7. Tiada ujian yang perlu dilakukan selepas lengkap kuarantin selama 7 hari.

© 2022 - Unit MySejahtera, Kementerian Kesihatan Malaysia

Paparan terbaik menggunakan pelayar Web Microsoft Edge, Mozilla Firefox & Google Chrome versi terkini dengan resolusi minima 1366x768